Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Φόρος στα τυχερά παιχνίδια: Διεθνείς αντιδράσεις!

Το online στοίχημα και το online Live Καζίνο μπαίνουν σε άλλη εποχή σιγά σιγά στην Ελλάδα. Αλλαγές προέκυψαν και στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών. Αυτή η εξέλιξη δεν πέρασε έτσι απλά από τις στοιχηματικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Έτσι, υπήρχε τοποθέτηση επί του θέματος και από τη Διεθνής Ένωσης Εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού. Αντίδραση φυσικά, υπήρξε και από την Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Πιερ Τουρνιέ, έστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ.Πουρνιέ είναι ο Διεθνής Διευθυντής της Betting & Gaming Council (BGC). Ο εν λόγω διευθυντής τόνισε ότι είναι ισχυρή η διαφωνία του οργανισμού, αλλά και των παρόχων που εντάσσονται σε αυτόν. Η μεταβολή σε αυτό το σημείο του νόμου επηρεάζει άμεσα τη δράση των στοιχηματικών και τις έπιασε προ εκπλήξεως.

Επιπλέον, ο κ.Πουρνιέ αναφέρει πως είναι φανερό το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Συμπληρώνει λοιπόν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγάλοι και διεθνείς όμιλοι στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται αύξηση στη φορολογία των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια. Φαίνεται, ότι αυτή η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2021. Οι υπεύθυνοι στοχεύουν να διοχετευθούν αυτά τα χρήματα σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα.

Το Betting & Gaming Council (BGC) υποστηρίζει επίσης, ότι η εν λόγω ενίσχυση των ποδοσφαιρικών συλλόγων μέσω των χρημάτων από τη φορολογία, είναι αντίθετη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες αφορούν τις έκτακτες ενισχύσεις από το κράτος. Κάπως έτσι, μπορεί να “αμφισβητηθεί τόσο από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” αυτή η κίνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πρακτικό του θέματος, τα κέρδη με το νέο νόμο θα φορολογούνται σε τέσσερις κλίμακες ανά δελτίο. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει φορολογία στα κέρδη μέχρι 100 ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος θα είναι στο 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ. Στο 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ. Τέλος, για κέρδη μεγαλύτερα των 500 ευρώ, ο φόρος θα είναι στο 7%. Τώρα, η φορολογία είναι στο 15-20%.

Η νέα μορφή φορολογίας επηρεάζει πολύ περισσότερους παίκτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πάροχοι πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος του κοινού δεν θα θέλει να ασχοληθεί με το στοίχημα. Μάλιστα, τονίζει τον κίνδυνο οι παίκτες να στραφούν στις παράνομες αγορές στοιχημάτων. Σημαντικό είναι και το ζήτημα για το… τεχνικό κομμάτι, όσον αφορά την εφαρμογή της φορολογίας από τον Μάρτιο που πλησιάζει.

Να αναφερθεί, ότι η πρώτη φάση για να πάρουν οι πάροχοι νόμιμη άδεια για τυχερά παιχνίδια, έχει ολοκληρωθεί. Οι διαδικτυακοί πάροχοι που ενδιαφέρονται έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους. Μεταξύ αυτών, είναι και γνωστοί όμιλοι από το εξωτερικό. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να προχωρήσει στις επικυρώσεις η Ε.Ε.Ε.Π.