Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

ΕΕΕΠ: Πότε αναμένεται να δώσει τις πρώτες διαδικτυακές άδειες

online στοίχημα

Το θέμα που απασχολεί έντονα την αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με τις πολυαναμενόμενες άδειες που θα χορηγηθούν για το online στοίχημα. Πλέον, τα χρονικά περιθώρια για το πότε θα δοθούν έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει.

Οι εξελίξεις τρέχουν και φαίνεται πως εσχάτως έχει γίνει προσπάθεια προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις οι πρώτες από τις άδειες αναμένεται να παραχωρηθούν στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Και η ενημέρωση έρχεται από την ίδια την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που είναι υπεύθυνη για την έκδοσή τους.

Μέχρι στιγμής, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις στην υπόθεση, καθώς η αξιολόγηση των στοιχείων στους φακέλους που έφτασαν στα γραφεία της ΕΕΕΠ έτρεχε με αργούς ρυθμούς. Η αιτία ήταν πως δεν… έφταναν οι υπάλληλοι, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό.

Ως τα μέσα του Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων και έτσι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο να οριστικοποιηθούν και να δοθούν οι πρώτες αδειοδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο διάστημα θα χορηγηθούν περίπου 13.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σύνολό τους οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί για άδεια είναι 20 στον αριθμό. Από αυτούς, οι 9 προέρχονται από νέες εισόδους στον κλάδο, ενώ οι υπόλοιποι 11 είναι πάροχοι που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μάλιστα, όσον αφορά τις καινούριες αιτήσεις, ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με οnline ιστοσελίδες για τυχερά παιχνίδια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Στο καθαρά πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας, δύο θα είναι οι τύποι της άδειας. Ο ένας έχει να κάνει καθαρά με το στοίχημα online, είτε αυτό είναι αθλητικό είτε όχι, και ο άλλος με τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, όπως δηλαδή τα live games και η ρουλέτα. Αμφότερες θα έχουν ισχύ εφτά χρόνων και έχουν διαφορά στην… τιμή. Για να αποκτήσει κανείς τον πρώτο τύπο θα πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο των 3 εκ. ευρώ, ενώ για τον δεύτερο η χορήγηση γίνεται με 2 εκ. ευρώ.

Με βάση τα νούμερα αυτά, το κράτος προβλέπεται να έχει ένα σεβαστό ποσό εσόδων από τη διαδικασία αυτή. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα βάλει στα ταμεία του ως και 70 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι άδειες δεν θα δοθούν μέσω κάποιου διαγωνισμού που έχει προκυρηχθεί, ούτε είναι περιορισμένες στον αριθμό. Στην περίπτωση που ο κάθε πάροχος που ζητήσει να τη λάβει πληροί κάποια βασικά κριτήρια και φυσικά πληρώσει το ποσό που απαιτείται τότε η άδεια θα γίνει δική του.

Στόχος των νέων αυτών αδειών είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές δραστηριότητες των ιστοσελίδων στοιχήματος και τυχερών παιγνίων. Ως τώρα, η φορολογία του κάθε παρόχου πραγματοποιούνταν με βάση τα νούμερα και τα οικονομικά δεδομένα που δήλωνε. Ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει, ανοίγοντας νέα σελίδα στη βιομηχανία στοιχήματος και online Live Καζίνο στην Ελλάδα.