Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Η MGA κινείται δραστικά για την προστασία των παικτών

νόμιμες στοιχηματικές

Δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του εθισμού στο στοίχημα ετοιμάζεται να πάρει η Ρυθμιστική Αρχή της Μάλτας (MGA). Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η προκαταρκτική διαβούλευση που διοργάνωσε, με θέμα το σύστημα αυτό-αποκλεισμού. Πρώτα από όλα, να τονιστεί ότι πολλές μεγάλες νόμιμες στοιχηματικές έχουν την έδρα τους στη Μάλτα. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται νόμιμα και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα του αυτο-αποκλεισμού, ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό τους διαδικτυακούς παρόχους, αλλά και τις Ρυθμιστικες Αρχές. Ενδεικτικά, στη Σουηδία, πρόσφατα είχαμε την τιμωρία δύο φορέων εκμετάλλευσης, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς του self-exclusion. Στις ιστοσελίδες των παρόχων, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, ενώ υπήρξαν και αυστηρές παρατηρήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Σουηδία που αντιμετωπίζει προβλήματα με αυτό το ζήτημα. Αντίθετα, ταλανίζει κι άλλες χώρες της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, η MGA πήρε την πρωτοβουλία και διενεργεί διαβούλευση επί του θέματος. Σε αυτή, συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της αγοράς του online gaming. Θα διαρκέσει έως τις 31 Μαίου. Στη διαβούλευση κατατίθενται προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή της Μάλτας έχει κατά νου ένα ενιαίο σύστημα αυτο-αποκλεισμού. Έτσι, θα αποφευχθεί η σύγχυση και θα είναι πιο εύκολο για τις νόμιμες στοιχηματικές να προσαρμοστούν. Με τον τρόπο αυτό, και θα γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία των παικτών και δεν θα υπάρχουν φαινόμενα τιμωριών για τους παρόχους.

Η MGA αποδείκνυει λοιπόν έμπρακτα την πεποίθησή της για τη σπουδαιότητα του υπεύθυνου στοιχηματισμού. Γενικά, υπάρχει μια πολύ θετική τάση στην Ευρώπη για τη βελτίωση σε θέματα προστασίας των παικτών. Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αγγλία, για την απαγόρευση των διαφημίσεων των στοιχηματικών ιστοσελίδων, σε ώρες που παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση τα παιδιά.

Ανάλογες διεργασίες προς τη διαφημιστική απαγόρευση γίνονται και στην Ιταλία. Εκεί, το θέμα πήρε παράταση αλλά φαίνεται ότι το «νερό μπήκε στο αυλάκι».

Το ζήτημα του αυτό-αποκλεισμού λοιπόν, αποτελεί το μείζον θέμα συζήτησης στη διαβούλευση που συγκάλεσε η MGA. Στις 31 Μαίου, σίγουρα θα έχουμε νεότερα, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις. Πάντως, η κίνηση αυτή, δείχνει την επιθυμία της MGA να συμβάλει ενεργά στην καταπολέμηση του εθισμού στο στοίχημα. Οι υπέυθυνοι ελπίζουν να σημειωθεί πρόοδος στο σύστημα αυτο-αποκλεισμού.

To self-exclusion συνιστά καίρια παράμετρο για την προστασία των παικτών. Οι νόμιμες στοιχηματικές το γνωρίζουν και αυτές, και προσπαθούν να συμβιβαστούν στα νέα δεδομένα, πάντα με γνώμονα το καλό του χρήστη.