Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Κύπρος: Ο ΚΟΑ νέο μέλος του Global Lottery Monitoring System

Μία σημαντική κίνηση έγινε στην Κύπρο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των στημένων αγώνων, με δίχως άλλο θετικό αντίκτυπο για το στοίχημα. Το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Λοταριών (Global Lottery Monitoring System – GLMS) καλωσόρισε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) ως το πρώτο μέλος του μετά την ενημέρωση του καταστατικού του.

Ο ΚΟΑ, η ανώτατη αθλητική αρχή στην Κύπρο, είναι ένας ημικρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1969. Οι κύριοι στόχοι του είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του αθλητισμού εκτός σχολείων, ο συντονισμός της αθλητικής ζωής στη χώρα, η καλλιέργεια των Ολυμπιακών Ιδεών και η προώθηση των κυπριακών αθλημάτων διεθνώς.

Ο οργανισμός είναι επίσης ο συντονιστής της Κυπριακής Εθνικής Πλατφόρμας κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων.

Η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια που έχει καταβάλει ο ΚΟΑ την τελευταία δεκαετία για την καταπολέμηση των στημένων αθλητικών αγώνων στην Κύπρο. Ο οργανισμός έχει ήδη συνεργαστεί με το GLMS μέσω σχετικών πρωτοβουλιών στο παρελθόν. Με την κίνησή του τώρα θα επωφεληθεί άμεσα από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχει, σχετικές με την πρόληψη αλλά και την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων. Φυσικά, εκτός από αυτά, θα είναι σε θέση να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα μέλη του.

Ο Πρόεδρος του GLMS, Ludovico Calvi, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον ΚΟΑ ως το πρώτο Sport Associate Member του GLMS από την ενημέρωση του καταστατικού μας. Η συμμετοχή μελών, όπως ο ΚΟΑ, σημαίνει ενίσχυση της δέσμευσης του GLMS ενάντια στο φαινόμενο της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, το οποίο από τότε που ξέσπασε η πανδημία έχει σημειώσει μάλιστα άνοδο. Δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιριών για εγκληματικές οργανώσεις και για απατεώνες που επιδιώκουν να πατήσουν πάνω στις όποιες αδυναμίες και να εκμεταλλευτούν αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει όλος ο πλανήτης προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».

Ο Δρ. Κώστας Σολωμού, Εθνικός Συντονιστής για θέματα που σχετίζονται με αθλητική χειραγώγηση στον ΚΟΑ, πρόσθεσε: «Η Κύπρος έχει εργαστεί εξαιρετικά σκληρά τα τελευταία χρόνια για να έχει μία συντονισμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση των στημένων παιχνιδιών. Έχουμε συζητήσει με πολλούς σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Η συνεργασία με το GLMS και τα μέλη του είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δουλειά που καταβάλει το GLMS είναι συνεπής και εξελίσσεται διαρκώς. Η εκπαίδευση και η πρόληψη για την προστασία του αθλητισμού και την ενθάρρυνση των διατομεακών ανταλλαγών είναι ζωτικής σημασίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε στην αναπτυσσόμενη οικογένεια συνεργατών του GLMS και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα αθλητικής ακεραιότητας».

Ως συνεργάτης του GLMS, ο ΚΟΑ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον κώδικα συμπεριφοράς και το καταστατικό του, όπως εφαρμόζεται από τα συνδεδεμένα μέλη του. Θα βρίσκεται, επιπλέον, διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τις συνολικές λειτουργίες του GLMS. Σε αντάλλαγμα, θα επωφεληθεί από τα εργαστήρια, τις μελέτες και τις δράσεις που συμμετέχει το GLMS ή και που το ίδιο οργανώνει. Επιπλέον,  θα λαμβάνει ειδοποιήσεις για ύποπτους αγώνες και θα συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών του. Τέλος, ο ΚΟΑ θα είναι σε θέση να συμμετέχει ενεργά στις βασικές ομάδες εργασίας του GLMS. Θα αποκτήσει, έτσι, από πρώτο χέρι λεπτομερή κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την Κύπρο και την περιοχή της.