Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Ο μύθος των στημένων αγώνων

Όποιος ασχολείται με το στοίχημα θα πρέπει να είναι υποψιασμένος για το γεγονός ότι στήνονται αγώνες. Αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, όχι ελληνική εφεύρεση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια στις δηλώσεις παικτών, ειδικά μετά από μεγάλες χασούρες. «Το έστησαν οι ιστοσελίδες για να μαζέψουν τα λεφτά των παικτών» είναι μία έκφραση που σίγουρα έχουν ακούσει οι περισσότερο. Ωστόσο, πόσο αλήθεια υπάρχει σε αυτήν;

Ο ρόλος μας στην προκειμένη συζήτηση δεν είναι να αποτελέσουμε τους υπερασπιστές των στοιχηματικών εταιριών. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική και οφείλουμε να την αναφέρουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μπουκμέικερς όχι μόνο δε στήνουν αγώνες, αλλά είναι και αυτοί που καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές πιθανότητες χειραγώγησης αγώνων και συνεργάζονται στον απόλυτο βαθμό μαζί τους. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι το στοίχημα είναι ένα σπορ που έχει διαμορφωθεί στα μέτρα των στοιχηματικών εταιριών.

Δε χρειάζεται να συμβούν… όργια ή απίθανα πράγματα για να βγάλουν κέρδος, μιας και υπάρχει αυτό που ονομάζουμε «γκανιότα» και εξασφαλίζει τις ιστοσελίδες σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, επειδή προφανώς δε μιλάμε για φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά ιστοσελίδες που επιζητούν το κέρδος, η πιθανότητα ενός χειραγωγημένου αγώνα είναι κάτι που πολεμούν και προσπαθούν να το πατάξουν. Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει ασυνήθιστα υψηλό ποντάρισμα σε συγκεκριμένα γεγονότα με υψηλές αποδόσεις, υπάρχει μια σειρά ενεργειών οι οποίες μπορούν να τους προστατεύσουν.

Κάποιες σταματούν να δέχονται ποντάρισμα, «κλειδώνουν» το παιχνίδι και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ άλλες πιο διαλλακτικές απλώς τοποθετούν όριο πονταρίσματος. Δε χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους για μερικά ευρώ παραπάνω και να εμπλακούν σ’ ένα στημένο γεγονός, τη στιγμή που τα κέρδη τους είναι διασφαλισμένα. Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων οι μπουκμέικερς είναι δεδομένο ότι βγαίνουν σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι ακόμη κι αν κάποιοι παίκτες έχουν πολλά κέρδη.

Συνεπώς, ζήτημα κερδοφορίας δεν υπάρχει για τις ιστοσελίδες, οι οποίες –όπως αναφέραμε παραπάνω- συνεργάζονται με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και καταγγέλλουν περιστατικά περίεργου πονταρίσματος. Μάλιστα, υπάρχει ένας συνασπισμός των στοιχηματικών εταιριών τόσο στην καταγραφή των ασυνήθιστα μεγάλων στοιχημάτων, όσο και στην ανταλλαγή πληροφοριών και τις συζητήσεις με τις διωκτικές αρχές.