Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Roi και Yield στο στοίχημα

Βασικό οδηγό για τους παίκτες του στοιχήματος αποτελούν οι όροι Roi και Yield. Πρόκειται για απαραίτητα εργαλεία που βοηθούν στην τακτική και μπορούν να επανακαθορίσουν τη στρατηγική σας. Επί της ουσίας είναι η μακροχρόνια μέτρηση του κέρδους ή της ζημίας που έχετε στο παιχνίδι σε κάποια από τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες. Είναι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η πορεία σας σε βάθος χρόνου.

Οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με το στοίχημα το έχουν μόνιμα στα προγνωστικά των tipsters. Από τα ποσοστά σε Roi και Yield φαίνεται αν είναι επιτυχημένες ή αποτυχημένες οι προβλέψεις τους. Τι σημαίνει όμως αναλυτικά Roi και τι είναι το Yield;

ROI (Return of Investment)

Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιήθηκε πρώτα στην οικονομία. Το στοίχημα τον δανείστηκε. Το return of investment, όπως είναι η ακριβής ονομασία του Roi, μετράει την επιστροφή της επένδυσης στο παιχνίδι σας. Ουσιαστικά δείχνει σε ποιο ποσοστό, επί τοις 100, είστε κερδισμένοι ή χαμένοι συνολικά, με βάση το ποσό που ξεκινήσατε.

Πώς υπολογίζεται το ROI

Ο τρόπος του ROI είναι πολύ απλός: Κέρδη ή ζημιές + Ποντάρισμα / Συνολικό Ποντάρισμα Χ 100.

Όταν το ROI είναι 100% ο παίκτης διατηρεί τα χρήματα με τα οποία ξεκίνησε. Ούτε χάνει, ούτε κερδίζει. Έχει ακέραιο το κεφάλαιο της επένδυσής του. Όταν είναι πάνω από το 100% έχει κέρδος και όταν είναι κάτω από το 100% υπάρχει χασούρα.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα: Ένας παίκτης ξεκινάει να παίζει στοίχημα με κάβα 100 ευρώ. Έπειτα από ένα μήνα έχει συνολικά 140. Τα επιπλέον 40 είναι κερδισμένα και το ROI υπολογίζεται ως εξής: 140/100 Χ 100 = 140%.

Αν αντίστοιχα μετά από ένα μήνα είχε 80 ευρώ το ROI θα ήταν (80/100 Χ 100) 80%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Roi έχει πάντα θετικό πρόσημο. Υπό αυτή την έννοια δεν επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του παίκτη. Αν χάσετε τα μισά χρήματα από τα οποία ξεκινήσατε, θα κατέβει στο 50%. Όταν τα χάσετε όλα, θα μηδενιστεί.

Yield (Amount of Cash)

Άλλος ένας δείκτης δανεισμένος από την οικονομία. Με το Yield αποτιμάται το καθαρό κέρδος ή η καθαρή ζημία από μια επένδυση. Για την ακρίβεια σημαίνει απόδοση παραγωγής (amount of cash).

Η βάση του συγκεκριμένου τύπου είναι το μηδέν. Με τη διαφορά ότι ο διαιρετέος είναι το καθαρό ποσό που έχει κερδίσει ή χάσει κάποιος σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Οταν ο δείξτης είναι πάνω από το μηδέν υποδηλώνει κέρδος. Και όταν βρίσκεται κάτω του μηδενός καταγράφει ζημιές.

Πώς υπολογίζεται το Yield

Επί της ουσίας ο υπολογισμός του Yield δεν διαφέρει από τον υπολογισμό του ROI. Διαιρείται το καθαρό κέρδος ή η ζημιά με το συνολικό ποντάρισμα επί 100. Συγκεκριμένα: Αν κάποιος έχει ποντάρει 100 ευρώ και το καθαρό κέρδος μετά από ένα μήνα είναι 40 ευρώ, το Yield υπολογίζεται ως εξής: 40/100 Χ 100 = 40%. Αντίστοιχα, αν υπήρχε ζημιά 40 ευρώ, το Yield είναι -40/100 Χ 100 = -40%.

Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι είτε αρνητικό είτε θετικό σε ποσοστό επί τοις εκατό.

Η επιλογή είναι προσωπική

Κάποιοι χρησιμοποιούν και τα δύο. Ουσιαστικό δίλημμα δεν υπάρχει. Όσοι πάντως ασχολείστε συστηματικά με το στοίχημα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε είτε τον ένα είτε τον άλλο όρο. Είναι σημαντικός οδηγός για να καθορίσετε την τακτική σας και να οριοθετήσετε το παιχνίδι σας. Μόνο με Roi και Yield θα έχετε εικόνα από τη συνολική πορεία σας

Ένα καλό ποσοστό του ROI κυμαίνεται από 108 έως 112%. Αν είναι ψηλότερα, ακόμη καλύτερα. Αντίστοιχα, ένα καλό ποσοστό του Yield αγγίζει ή ξεπερνάει το 10%. Αν θέλετε να συμβουλευτείτε κάποιον tipster, κοιτάξτε τους δείκτες του πριν τον ακολουθήσετε.

Να θυμάστε πάντως ότι το Yield είναι μάλλον πιο ρεαλιστική εκτίμηση. Το ROI φαίνεται πιο άμεσο διότι δείχνει με πόσα χρήματα ξεκινήσατε και πόσα έχετε πλέον στην κάβα σας. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση.