Εσύ αποφασίζεις ποιά είναι η καλύτερη!
Εγγραφή στη Winmasters

Στοίχημα με θεωρία: D’ Alembert

Σίγουρα ο Γάλλος επιστήμονας Jean-Baptiste le Rond d’ Alembert, δεν φανταζόταν ότι η θεωρία του κάποτε θα εφαρμοστεί και στο στοίχημα. Φιλόσοφος, μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός και θεωρητικός της μουσικής, που έζησε τον 18ο αιώνα και εξέδωσε την περίφημη «Εγκυκλοπαίδεια» μαζί με τον Ντενίς Ντιντερό.

Η στρατηγική του άρχισε να χρησιμοποιείται στη ρουλέτα πριν από δύο αιώνες στο Παρίσι. Όμως στη σημερινή εποχή είναι εφικτό να τη συναντήσει κανείς και στο παιχνίδι του στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες.

Από τη ρουλέτα στο στοίχημα

Η μέθοδος d’ Alembert παιζόταν στη ρουλέτα σε μαύρο/κοκκινο, μονά/ζυγά, και μεγάλα/μικρά. Ουσιαστικά σε 2way markets με απόδοση 2.00, με τις πιθανότητες επιβεβαίωσης να είναι μοιρασμένες.

Κατά τον ίδιο τρόπο, άρχισε να εφαρμόζεται στο στοίχημα, σε αγορές διπλής επιλογής. Για παράδειγμα στο μπάσκετ, όπου η ισοπαλία είναι σπάνια και στο under/over. Ή στο τένις, που υπάρχει μόνο ένας νικητής. Με την απόδοση να πληρώνει στο 2.00 ή ελαφρώς χαμηλότερα.

Η εφαρμογή d’ Alembert

Σύμφωνα με τη θεωρία του d’ Alembert τα πάντα βρίσκονται σε αρμονία στη ζωή. Και βασίζονται στην ισορροπία της φύσης. Ακούγεται παράξενο αλλά είναι πολύ απλό. Τι σημαίνει αυτό στο στοίχημα; Ας δούμε το εξής παράδειγμα:

Ας θεωρήσουμε ότι παίζετε σταθερά Over 2.5 γκολ, σε απόδοση 2.00. Αν το πρώτο ματς επιβεβαιωθεί, την επόμενη φορά οι πιθανότητες να ξαναέρθει over είναι θεωρητικά λιγότερες.

Σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όπου θα ποντάρετε για παράδειγμα σε 80 παιχνίδια, το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι περίπου στο 50-50 για τα over/under.

Όταν κερδίζετε, κρατάτε σταθερό το αρχικό ποντάρισμα (π.χ. 5 ευρώ). Όταν όμως χάνετε, αυξάνετε το ποντάρισμα άλλο τόσο. Δεν το διπλασιάζετε. Τη δεύτερη φορά παίζετε 10 ευρώ και αν πάλι είστε χαμένος, την τρίτη ανεβαίνετε στα 15. Όταν κερδίσετε, προχωράτε στο επόμενο στοίχημα, αφαιρώντας από το τελευταίο σας ποντάρισμα το αρχικό ποσό. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα με τα 5 ευρώ:

ΠοντάρισμαΠοσόΑποτέλεσμαΚάβα

1

5€

Χαμένο

-5€

2

10€

Χαμένο

-10€

3

15€

Κερδισμένο

0€

4

10€

Χαμένο

-10€

5

15€

Χαμένο

-25€

6

20€

Κερδισμένο

-5€

7

15€

Χαμένο

-20€

8

20€

Κερδισμένο

0€

9

15€

Χαμένο

-15€

10

20€

Κερδισμένο

+5€

Όπως βλέπετε, με 4/10 (40%) κερδισμένα στοιχήματα υπάρχει στο τέλος ένα μικρό κέρδος. Όχι μεγάλο αλλά είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει απώλεια. Και το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ χαμηλά. Αν τα κερδισμένα στοιχήματα ήταν πέντε ή έξι, το κέρδος θα ήταν φυσικά μεγαλύτερο.

Τα θετικά της θεωρίας

Η μέθοδος d’ Alembert δεν χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και είναι πολύ θετικό ότι με χαμηλό ποσοστό επιτυχίας αποφεύγετε τη χασούρα. Μπορεί να θεωρηθεί συντηρητικό σαν σύστημα, αλλά γενικότερα μπορεί να αποφέρει κέρδος σε βάθος χρόνου.

Στο παραπάνω παράδειγμα ο τζίρος των στοιχημάτων έφτασε τα 145 ευρώ. Ωστόσο, το ποντάρισμα δεν ξεπέρασε σε καμία από τις 10 περιπτώσεις τα 20 ευρώ. Είναι σημαντικό να ορίσετε την κάβα σας πριν ξεκινήσετε, όπως και τη μέγιστη απώλεια που μπορείτε να αντέξετε. Αν χάνατε και τα 10 στοιχήματα, η χασούρα θα ήταν συνολικά 275 ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τη θεωρία d’ Alembert προστατεύεται το κεφάλαιό σας και δεν χρειάζεται να πάτε σε μεγάλα πονταρίσματα. Όπως θα παρατηρήσατε, ίσως να μην χρειάζεται και γνώση του αγώνα που ποντάρετε. Όλο το παιχνίδι έχει να κάνει με μαθηματικά, νούμερα και αποδόσεις.

Τα αρνητικά

Γενικότερα, η λέξη πειθαρχεία ταιριάζει στον τζόγο. Ειδικά όταν ακολουθείτε τέτοιου είδους θεωρίες, οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Η θεωρία d’ Alembert δεν προσφέρει μεγάλα κέρδη, ακόμη και αν κάνετε ένα καλό σερί με κερδισμένα στοιχήματα. Χρειάζεται πολύ υπομονή για να δείτε ένα σημαντικό ποσό στο ταμείο σας.

Σίγουρα αφορά πιο συντηρητικούς παίκτες, οι οποίοι όμως είναι προσγειωμένοι. Δεν θέλουν να χάσουν χρήματα, παίζουν για να διασκεδάσουν και όχι για να γίνουν πλούσιοι. Όσοι βιάζεστε, επιλέξτε κάτι άλλο.